<- Kapusta ze śmietanąLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKarczochy ->

PDF Drukuj

KAPUŚNIACZKI

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 742 razy.



Nadzienie:
1 kg kapusty słodkiej
5 dag tłuszczu
3 dag cebuli
sól
pieprz
cukier do smaku

Rozczyn i ciasto:
2 dag drożdży
1 dag cukru
mleko
25 dag mąki
8 dag masła
2 żółtka
15 dag śmietany
sól

Opłukać, obrać, ugotować kapustę, wycisnąć z niej starannie wodę skręcając ją w ścierce, zemleć w maszynce. Arkusze papieru kancelaryjnego pokrajać na małe, prostokątne kawałki (10 X 13 cm), posmarować je tłuszczem. Sporządzić ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z masłem, przełożyć ją do miski: do mąki wyłożyć rozczyn, dodać żółtka, sól i śmietanę, zarobić tak gęste ciasto, aby dało się kształtować na stolnicy. Sporządzić nadzienie: Pokrajać i lekko przesmażyć cebulę, dodać zmieloną kapustę, sól, pieprz, cukier do smaku, przysmażyć dla odparowania. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe części po 2 dag, rozciągnąć je na prostokątne kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładać odpowiednią ilość ciepłej kapusty, rozsmarować, zwinąć każdy kapuśniaczek w rulonik, owinąć luźno w papier, układać na blasze zakończeniem ciasta i papieru na spód, postawić do wyrośnięcia (16 sztuk). Wyrośnięte ciasto upiec w dobrze wygrzanym piekarniku. (35-40 min.). Prostokątny półmisek wyłożyć serwetkami z bibułki. Po upieczeniu ciasta odjąć papier, ciasto ułożyć na półmisku. Podawać gorące do zup czystych lub jako zakąskę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności