<- Kapusta z szalotkamiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKAPUŚNIACZKI ->

PDF Drukuj

Kapusta ze śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 669 razy.



Kuchnia węgierska
1 główka białej kapusty (ok. 750 g)
szczypta kminku
100 g wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
20 g smalcu
2 łyżki mąki
1/2 cebuli
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
1 filiżanka kwaśnej śmietany
pieprz

Kapustę pokroić w paski o grubości palca, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Boczek wędzony pokroić w kostkę i Śusmażyć na patelni, wyjąć skwarki. Do powstałego tłuszczu dodać smalec wieprzowy i na tym tłuszczu podsmażyć mąkę, dodać posiekaną cebulę, roztarty ząbek czosnku i mieloną paprykę, zalać wszystko odrobiną wody i dodać kapustę. Kwaśną śmietanę wymieszać z pieprzem i skwarkami i zalać nią kapustę, jeszcze raz zagotować i gorącą potrawę podać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności