<- Toruński piernikLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTrojaczki Babci Antosi ->

PDF Drukuj

Tradycyjna baba drożdżowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2473 razy.


PRODUKTY
* 500 g mąki
* 50 g drożdży
* 1/4 l letniego mleka
* 120 g cukru
* 375 g masła
* 6 żółtek
* sól
* skórka otarta z cytryny
* cukier puder
* 150 g rodzynków
* tłuszcz do formy
PRZEPIS
* Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć do środka drożdże,dodać trochę cukru, wlać część mleka i przysypać niewielką ilością mąki. Przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnieęcia.
* Źółtka utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z mlekiem. Dodać do mąki. Wyrabiać ciasto ręką. Dodać roztopione letnie masło.Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsypać opłukane i osączone rodzynki. Wymieszać. Posypać wierzch ciasta niewielką ilością mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz je delikatnie wymieszać.
* Wysmarowaną tłuszczem formę wypełnić do 2/3 wysokości.Odstawić na 15 minut.
* Piec 45-60 minut w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku.
* Wystudzoną babę posypać dużą ilością cukru pudru.
P.S.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności