<- Tradycyjna baba drożdżowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTrójniak ->

PDF Drukuj

Trojaczki Babci Antosi

Dodano: 2005-06-18 22:01:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3433 razy.


3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
3 szklanki mąki
3 dag drożdży
30 dag tłuszczu - margaryna palma
białka w miseczce + cukier w miseczce

Mąkę dobrze posiekać z drożdżami i tłuszczem, dodac masę utartą z żółtek i śmietany - szybko zagnieść.ciasto podzielić na kilka porcji, owinąć je folią. Wałkować kolejne placki na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość 3mm. Wycinać szklanką krązki,pośrodku których drugie kółko wycinać kieliszkiem.
Ciastka smarować z jednej strony białkiem i maczać w cukrze, piec na posmarowanejtłuszczem blaszce na złoty kolor.
UWAGA!!! jeśli dobrze posiekasz mąkę z tłuszczem będą smakowac jak francuskie.

Nadesłał: Asia <asiarozwens@op.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności