<- Fasolka zielona na kwaśnoLista potraw z grupy: Warzywa, owoceFaszerowana papryka ->

PDF Drukuj

FASZEROWANA KAPUSTA W SOSIE POMIDOROWYM

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 663 razy.



Kuchnia chińska
25 dag zmielonej wieprzowiny
1 kapusta pekińska lub mała włoska
1 marchewka
1 jajo
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
4 łyżki keczupu
1 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżeczką wody
2 łyżki oleju
1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Liście kapusty pekińskiej oddzielić, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, wystudzić, skroić zgrubienia liści. Główkę kapusty włoskiej obgotować po wycięciu głąba. Wyjąć na sitko, aby woda obciekła. Wybrać średnie liście, skroić zgrubienia, osuszyć ściereczką. Marchew oskrobać, wypłukać, pokrajać w drobną kostkę wielkości zielonego groszku, zalać wrzącą wodą, gotować 5 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić. Jajko wbić do mięsa, dodać sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki glutasoli lub wybranej przyprawy, cebulę, imbir, marchewkę i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, dokładnie wymieszać. Na każdy liść nakładać łyżkę farszu, założyć boki, zwinąć w rulon. Ciasno ułożyć jedną warstwą w garnku. Olej wlać do patelni, rozgrzać na średnim ogniu, wlać keczup, zmniejszyć płomień, mieszając podgrzewać do połączenia składników. Wlać szklankę wrzącej wody, zagotować, dodać 1/2 łyżeczki soli, cukier, 1/4 łyżeczki glutasoli lub substytutu, zamieszać, zalać gołąbki. Garnek z gołąbkami postawić na dużym ogniu, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem 15-20 min. Faszerowaną kapustę ostrożnie wyjąć, przełożyć na półmisek, pokrajać na 2-3 części, zalać gorącym sosem. Podawać.
Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności