Kuchnia chińska
2 kg mieszanych warzyw:
pekińska lub włoska kapusta
kalarepa lub rzodkiewka
świeża czerwona papryka
marchewka
małe świeże ogórki, seler i pory
Zalewa:
7 łyżek soli
2-4 łyżeczki przyprawy chilli lub 3-5 suszonych ostrych papryczek
4 posiekane plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
4 łyżki octu (10%)
2 łyżki cukru
2 3/4 l wody
Wodę zagotować z solą, octem i cukrem, zestawić z gazu, odstawić do wystudzenia. Wybrane warzywa oczyścić, pokrajać w średniej wielkości kawałki, włożyć do czystego, wygotowanego dużego słoja lub kamionki (posypując imbirem i utykając paprykę między warzywami). Zalać zalewą mocno zakręcić wieczko słoja lub szczelnie przykryć kamionkę. Pozostawić w chłodnym miejscu na 7 dni. Podawać jako przystawkę lub do potraw smażonych w ruchu.