5 dużych sztuk papryki warzywnej
Nadzienie:
10dag ryżu
1szklanka wody
sól
2 dag tłuszczu
2 dag cebuli
25 dag mielonej wieprzowiny
sól
pieprz
3 dag smalcu
Sos:
50 dag pomidorów
3 dag tłuszczu (masła)
sól
cukier
Przygotować paprykę, tak jak podano wyżej. Ryż opłukać. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wymieszać z ryżem; zagotować wodę, włożyć ryż, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować pod przykryciem na brzegu kuchni. Gdy ryż się dogotowuje, zestawić go, ostudzić, wymieszać z surowym mielonym mięsem, dodać soli i pieprzu. Nadzieniem tym nadziać wydrążone owoce papryki, ciasno je ułożyć w rondelku i podlać trochę wodą, dodać smalec, sól, pieprz i udusić do miękkości. Pomidory opłukać, pokrajać w cząstki takie jak w pomarańczy, szybko obsmażyć na maśle na patelni z obydwu stron, oprószyć solą, cukrem i pieprzem. Pomidory obsmażyć, gdy papryka jest już miękka. Po usmażeniu wydawać szybko paprykę obłożoną podsmażonymi słodkawo-kwaśnymi pomidorami. Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami lub z frytkami.