5 dużych sztuk papryki warzywnej
40 dag mielonej wieprzowiny
1 mała bułka kajzerka
2 dag tłuszczu
3 dag cebuli
sól cukier
pieprz
Sos:
5 dag tłuszczu
3 dag mąki
4 dag powidełek pomidorowych
sól
Paprykę opłukać, wyciąć piętkę z szypułką, wyjąć wszystkie nasiona. Namoczyć i odcisnąć czerstwą bułkę; cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Rozetrzeć mięso z bułką, dodać cebulę smażoną, soli i pieprzu do smaku. Paprykę nadziać mięsem; paprykę ułożyć ciasno w rondelku, zalać niedużą ilością wady, przykryć i udusić do miękkości obracając paprykę w czasie duszenia. Gdy papryka jest już miękka, sporządzić sos: tłuszcz z mąką lekko zrumienić, dodać pomidory i wywar z papryki; sos rozmieszać na gładką masę, zagotować i przyprawić solą i cukrem. Sosem tym zalać paprykę i chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami.