Kuchnia z szybkowaru
12 owoców papryki (60 dag)
0,5 szklanki ryżu
1 szklanka wody
15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej
2 cebule
5 łyżek oleju; sól i pieprz do smaku
ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga! Za miast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.