<- PAPRYKA FASZEROWANA PO BUŁGARSKULista potraw z grupy: Warzywa, owocePapryka nadziewana 15 min ->

PDF Drukuj

Papryka faszerowana po sycylijsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2270 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
4 papryki zolte,
6 pomidorow,
oliwa do wysmarowania formy.
Farsz:
500 g mielonej chudej wolowiny,
1 duza cebula,
3 zabki czosnku,
1 mala, ostra czerwona papryczka,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
2/3 peczka siekanej zielonej bazylii,
3 lyzki tartej bulki,
3 lyzki wymoczonych i odcisnietych rodzynkow,
12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek,
12 obranych i posiekanych slodkich migdalow,
100 ml oliwy,
sol, pieprz.

1. Papryki oplukac, usunac z nich szypulki (odciac je z gorna czescia papryki,
nie wyrzucac), wypestkowac, oplukac ponownie i ulozyc na serwecie, by obeschly.
2. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac, po czym podsmazyc na silnie rozgrzanej oliwie. Dodac tarta bulke i smazyc dalej poki sie nie zrumieni. Dodac umyta, wypestkowana i drobno pokrojona ostra papryczke, migdaly i rodzynki. Podsmazac 2 min. Dodac mieso oraz pozostale skladniki farszu. Osolic,
dodac pieprz i dobrze wymieszac. Farszem tym napelniac papryki.
3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac, wypestkowac i pokroic w cwiartki.
4. Nafaszerowane papryki ukladac na dnie posmarowanego oliwa, zaroodpornego naczynia, zachowujac miedzy nimi spore odstepy, ktore wypelnic pomidorami.
5. Skropic wszystko oliwa i zapiekac 1 godz. w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku. Podawac gorace, przybrane "dekielkami" (odcietymi wczesniej gornymi
czesciami papryk).

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności