<- Budyń z marchwiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z warzyw mieszanych ->

PDF Drukuj

Budyń z ryżu i zielonego groszku

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1072 razy.



15 dag ryżu
2 dag grzybów suszonych
(1/4 litra wywaru z grzybów)
5 dag margaryny lub masła
5 dag cebuli
4 jaja
6 dag ementalera
20 dag śmietany
20 dag groszku zielonego
sól
cukier
zielony koperek
masło i bułka tarta do formy

Ryż umyć i opłukać. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić. Zagotować 1/a litra wywaru, dodać 2 dag masła, wsypać ryż, dodać soli do smaku i powoli ugotować go na sypko lub wypiec w niezbyt gorącym piekarniku: Ryż wyłożyć i nieco przestudzić. Zielony groszek opłukać, zalać małą ilością wody i ugotować. Gdy się już dogotowuje, dodać kawałeczek masła, sól i cukier do smaku. Wywar wygotować, groszek przestudzić. Cebulę udusić z masłem nie rumieniąc jej. Do tego wbijać po jednym żółtku i ucierać. Gdy powstanie puszysta masa dolewać po trochu śmietanę, wsypać ser i pokrajany koperek. Do tej masy wyłożyć ryż i groszek, wymieszać i przyprawić. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. Podawać z sosem śmietanowym, koperkowym lub pomidorowym.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności