<- Budyń z kapusty z ryżem lub kaszą jaglanąLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z ryżu i zielonego groszku ->

PDF Drukuj

Budyń z marchwi

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1103 razy.



25 dag marchwi
20 dag selera lub pietruszki
4 dag masła
5 jaj
5 dag bułki tartej
sól
cukier
zielona pietruszka
masło i bułka tarta do formy

Marchew oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierćkrążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować. Selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć. Rozetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerów. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min.
Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności