<- Budyń z kapusty włoskiejLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z marchwi ->

PDF Drukuj

Budyń z kapusty z ryżem lub kaszą jaglaną

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 603 razy.



1 kg białej kapusty
2-3 dag grzybów suszonych
12 dag ryżu lub kaszy jaglanej
10 dag cebuli
4 dag masła lub margaryny
sól
pieprz
majeranek
masło i bułka tarta do formy

Grzyby opłukać, ugotować, odcedzić i zemleć. Kapustę oczyścić, opłukać, obgotować, odcedzić i odcisnąć na cedzaku, posiekać lub zemleć. (Wywar zużyć na zupę). Ryż lub kaszę umyć w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotować. Cebulę pokrajać i udusić z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienię wcale. Do kapusty włożyć wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć do masy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane (wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować 1-11/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności