30 dag porów
1/2 łyżki oliwy
10 dag białych porzeczek
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem
sól
imbir
pieprz
Pory oczyścić, umyć, odkrajać stwardniałe części zielonych liści. Oczyszczone pory opłukać bardzo starannie, odginając górne części liści i sprawdzając, czy pomiędzy nimi nie pozostały resztki ziemi. Porzeczki umyć, oberwać z szypułek, zmiażdżyć, szybko doprowadzić do zawrzenia i przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z oliwą i zieleniną, przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Pory pokrajać w poprzek w bardzo cienki makaronik, wymieszać z sosem porzeczkowym. Wyłożyć na salaterkę. Podawać jako dodatek do potraw z mięsa i z ryb. Przecier z porzeczek można zastąpić innym środkiem zakwaszającym.