20 dag porów
20 dag pomidorów
5 dag jabłka
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
sól
pieprz
3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
1/4 szklanki jogurtu
Pory oczyścić, umyć, odkrajać stwardniałe części zielonych liści, starannie opłukać, odchylając górne części liści i sprawdzając, czy pomiędzy nimi nie pozostały resztki ziemi. Osączyć. Pomidory i jabłko umyć. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, spłukać zimną wodą. Jabłko obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z jogurtem, przyprawić. Pory pokrajać w drobny makaronik, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę. Pomidory obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, ułożyć ozdobnie na porach, oprószyć pieprzem. Polać równomiernie sosem jogurtowym, posypać posiekaną zieleniną. Podawać jako dodatek do posiłków.