<- Kalafior w sosie holenderskimLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKalafior z brzoskwiniami ->

PDF Drukuj

KALAFIOR W SOSIE JOGURTOWYM

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 630 razy.



60 dag kalafiora (1 duża róża lub 2 małe)
sól
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sok cytrynowy
4 łyżki umytego, posiekanego koperku
sól
pieprz

Kalafior umyć, oczyścić z twardych dużych liści, przyciąć stwardniałą część głąba. Młode drobne listki pozostawić i razem z nimi podzielić róże na drobne części. Różyczki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować niezbyt długo tak, by były lekko twarde. Odcedzić, wyłożyć na półmisek, ostudzić. Różyczki oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą i jogurtem, przyprawić do smaku solą. Polać sałatkę sosem jogurtowym, posypać koperkiem. Podawać do potraw z jajek, ryb i mięsa.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności