<- Kalafior smażony w cieście 3Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceKALAFIOR W SOSIE JOGURTOWYM ->

PDF Drukuj

Kalafior w sosie holenderskim

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1929 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 kalafiory,
cukier, sol.
Sos:
5 zoltek,
2 lyzki masla,
125 ml bulionu,
125 ml bialego wytrawnego wina,
1/2 cytryny,
galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.

1. Kalafiory ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki cukru.
2. Maslo utrzec z zoltkami. W malym garnku zagotowac bulion, wino, pieprz, sol
i odrobine galki. Wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem. Porcjami dodawac
utarte maslo i ubijac trzepaczka, az sos zgestnieje. Nie doprowadzac do
wrzenia, gdyz zoltka sie zwaza. Po zdjeciu z ognia doprawic sokiem z cytryny.
3. Kalafiory dobrze osaczyc z wody, ulozyc na ogrzanym polmisku, polac goracym
sosem.
- Kalafiory mozna podawac z innymi sosami: koperkowym, kaparowym, cytrynowym,
pomidorowym lub beszamelowym. Tak samo mozna przyrzadzic brokuly.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności