<- Papryka duszonaLista potraw z grupy: Warzywa, owocePapryka duszona po węgiersku ->

PDF Drukuj

PAPRYKA DUSZONA

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1032 razy.



30 dag papryki
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
1/2 łyżki oleju
2 łyżki umytych, posiekanych liści roślin przyprawowych (rozmaryn, bazylia, estragon, pietruszka)
sól
imbir
ostra sproszkowana papryka
cynamon
1 ząbek czosnku

Paprykę i pomidory umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, osolić, włożyć na patelnię i ogrzewać, mieszając do czasu, aż zmięknie i zacznie żółknąć, wówczas dodać olej. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokrajać w makaronik, dodać do cebuli, lekko skropić wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do mięknącej papryki, wsypując jednocześnie szczyptę cynamonu i imbiru. Oprószyć ostrą papryką i udusić do miękkości. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i razem z liśćmi roślin przyprawowych dodać do uduszonej potrawy. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie dodać nieco przypraw smakowych. Podawać na gorąco lub na zimno jako do: tek do potraw.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności