<- Ciasteczka serowe 2Lista potraw z grupy: InneDynia po austriacku ->

PDF Drukuj

Cordon bleu z tostów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1663 razy.


Składniki na 4 porcje:
8 kromek pieczywa tostowego,
4 plastry sera żółtego (np. gouda),
2 plastry gotowanej szynki (po 5 dag)
1 główka sałaty,
4 pomidory,
2 szklanki mleka,
150 ml oleju,
2 jajka,
po 1 pęczku szczypiorku i natki pietruszki,
3 łyżki octu winnego,
cukier, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.
Rozbełtać jajka z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekroić na pół plastry szynki. Obłożyć 4 tosty szynką i serem w taki sposób, by nie wystawały poza chleb. Przykryć od góry pozostałymi tostami. Namoczyć tosty z obu stron w mleku (kromki powinny dobrze nasiąknąć). Docisnąć brzegi tostów. Rozgrzać na patelni 100 ml oleju, tłuszcz musi być bardzo gorący. Smażyć tosty na małym ogniu, po 4 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce. Oczyścić i umyć sałatę. Porwać liście na niezbyt duże kawałki. Umyć pomidory, usunąć z nich szypułki. Pokroić pomidory na kostki. Umyć szczypiorek i natkę pietruszki, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Sos winegret: zmieszać ocet winny z resztą oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Wymieszać sałatę z pomidorami. Wyłożyć na 4 talerze, polać sosem winegret. Na sałatce ułożyć tosty, posypać posiekaną natką i szczypiorkiem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności