Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2515 razy.
Voila.
Przepis pochodzi z kuchni austriackiej.
1/2 kilo dyni
1 l rosolu na kosciach cielecych lub wywaru warzywnego
50 g masla
60 g cebuli
30 g maki
sol
galka muszkatolowa
bialy pieprz
1 zoltko
0,15 l smietany
siekany koperek
Dynie obieramy, czyscimy z pestek, krajemy na male kawalki. Posiekana cebule posmazamy w masle, dodajemy dynie, chwile dusimy pod przykryciem, oproszamy maka. Dodajemy rosol lub wywar, polowe smietany, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy az dynia bedzie miekka, przecieramy przez sito. Zaciagamy zoltkiem.
Na wydaniu dodajemy resze smietany, posypujemy odrobina mielonej galki muszkatolowej i koperkiem.
Smacznego!
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)