Kuchnia chilijska
1 i 1/2 szklanki ziaren kukurydzy (3 świeże kolby)
1/4 szklanki mleka
1 świeża zielona papryka pokrajana w paski
2 łyżki cebuli drobno posiekanej
szczypta utartej gałki muszkatołowej i chili
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
3 ziemniaki ugotowane
pokrajane w plastry
4 łyżki utartego sera cheddar
2 jaja na twardo
Kukurydzę posiekać, włożyć do rondla z mlekiem, dodać paprykę, cebulę, gałkę muszkatołową, chili, masło i sól. Zamieszać. Mieszając, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Na gorącym półmisku układać warstwami ziemniaki, ser i jaj polać sosem z kukurydzy. Podawać z sałatką wielojarzynową (pomidory, cebula, ogórki lub z zieloną sałatą w sosie winegret.
Proporcje dla 2-3 osób