<- Ziemniaki na słodkoLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZiemniaki nadziewane jajami ->

PDF Drukuj

Ziemniaki nadziewane fasolą

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1021 razy.



6-7 ziemniaków
jajko
5 dag utartego żółtego sera
Nadzienie:
szklanka namoczonej fasoli lub grochu
jajko
2 nieduże cebule
5 dag masła lub margaryny
szczypta mielonego pieprzu lub majeranku
sól

Ziemniaki obrać, ściąć czuby i wyrównać spody, aby mogły "stać", łyżeczką wydrążyć miąższ, aż powstanie wgłębienie. Włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 6 min. Wyjąć cedzakiem, obtoczyć w rozbitym jajku i tartym serze. Wnętrze wypełnić nadzieniem, na każdym ziemniaku położyć kawałeczek masła i posypać szczyptą utartego sera. Ustawić na ruszcie w piekarniku, pod rusztem postawić blaszany talerz lub miseczkę z wodą. Jeżeli nie mamy rusztu, ułożyć ziemniaki na blaszce i podlać kilkoma łyżkami wody. Zapiekać ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi ogórkami.
Przygotowanie nadzienia: Namoczoną fasolę lub groch ugotować i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Wbić jajko, dodać podsmażoną w odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę, sól i przyprawy. Masę dobrze wymieszać.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności