<- Placek szpinakowyLista potraw z grupy: Warzywa, owocePlacek ziemniaczany z kukurydza ->

PDF Drukuj

Placek ziemniaczany

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 600 razy.



1,5 kg ziemniaków surowych
50 dag ziemniaków gotowanych
1 jajko
1I maślanki lub zsiadłego mleka
2-3 łyżki mąki
łyżka masła lub margaryny
sól

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, sok odcisnąć. Gotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Obie masy połączyć, wbić jajko, dodać mąkę, maślankę oraz sól i wymieszać. Blaszkę wysmarować suto masłem lub margaryną, przełożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz., zależnie od wielkości blaszki i grubości warstwy ciasta, aż placek uzyska ciemnozłoty kolor. Po upieczeniu pokrajać na dość duże kwadraty i jeszcze gorące posmarować dżemem z czarnych jagód lub innych owoców.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności