<- Placek ziemniaczanyLista potraw z grupy: Warzywa, owocePlacki kartoflane ->

PDF Drukuj

Placek ziemniaczany z kukurydza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1917 razy.


8 ziemniaków gotowanych (80 dag),
1/2 szklanki mleka,
2 jaja,
sól,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
1 łyżka tartej bułki,
1 łyżka oleju,
tymianek,
1 szklanka kukurydzy,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki ketchupu,
pieprz,
3 łyżki tartego żółtego sera

Ziemniaki zemleć, dodać gorące mleko, a następnie dobrze wyrobić z jajem i posolić. Włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i uformować rant po bokach (grubość placka powinna wynosić 2 cm). Posmarować olejem, posypać tymiankiem. Kukurydze wyłuskać. Śmietanę wymieszać z 1 jajem i ketchupem, dodać pieprz i sól. Wymieszać z kukurydza. Rozłożyć na ziemniakach. Posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności