Kuchnia włoska
300 g szpinaku
120 g ryżu
60 g tartego parmezanu
40 g masła
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, kiedy będzie jeszcze jędrny (al dente) i przyprawić 30 g masła. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić w rondlu z oliwą, a następnie dołożyć do niej ryż oraz wcześniej ugotowany i posiekany szpinak. Wszystkie składniki podsmażyć, zdjąć rondel z ognia i wlać do niego dobrze roztrzepane jajka z pietruszką, solą, pieprzem i parmezanem. Dobrze wymieszać, a uzyskaną w ten sposób masę włożyć do foremki wysmarowanej masłem i zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 150oC.