<- Tort ze szpinakuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceTriada jarzynowa ->

PDF Drukuj

Tortilla de patatas

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2205 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
8 jajek,
1 kg kartofli,
olej do smazenia,
sol.

1. Kartofle obrac, umyc, pokroic na cienkie plasterki.
2. Na patelni rozgrzac olej.Wrzucic pokrojone kartofle i smazyc je mieszajac,
by sie nie przypalily. Podczas smazenie lekko osolic.
3. Do duzej miski wbic 8 jajek. Osolic i trzepaczka ubic na jednolita mase.
Podsmazone kartofle wrzucic do miski z jajami i dobrze wymieszac.
4. Na patelni rozgrzac olej. Przelac mieszanine jajek i kartofli. Potrzasac
lekko patelnia, by smazony placek nie przywarl do dna.
5. Talerz o srednicy zblizonej do srednicy patelni przylozyc do tortilli i nakryc patelnie. Przewrocic patelnie na druga strone, by tortilla wypadla na
talerz. Wnetrze placka nie powinno byc zbytnio sciete.
6. Pokroic tortille na 6 porcji. Podawac jako przystawke na zimno lub goraco.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności