Kuchnia z szybkowaru
6 marchwi
4 pietruszki
0,5 selera
1 por
1 cebula
6 dag masła
1 łyżko mąki
3-4 naleśniki (lub zastępczo 20-25 dag suchego makaronu ugotowanego na pół miękko); majeranek
imbir
papryka mielona
sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.
Uwaga. Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dag startego sera tylżyckiego.