<- Golabki z miesem w sosie beszamelowymLista potraw z grupy: Warzywa, owoceGołąbki z kapusty pekińskiej ->

PDF Drukuj

Gołąbki z kapusty cukrowej 25 min

Dodano: 2010-01-01 17:16:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 703 razy.



Kuchnia z szybkowaru
Nadzienie z mięsa i ryżu
1 główka (1,25 kg) kapusty cukrowej
30 dag wieprzowiny bez kości
0,5 szklanki ryżu
1 cebula
3 łyżki smalcu
1 łyżko koncentratu pomidorowego
0,25 szklanki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól i pieprz do smaku

Kapustę obgotowywać we wrzątku, odcinając sukcesywnie zmiękłe liście od głąba, główne nerwy ścinać lub zbijać tłuczkiem. Przygotować nadzienie. zemleć, mięso, ugotować na pół miękko ryż, zalewając go 1 szklanką wody, zrumienić na 1 łyżce smalcu oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wymieszać wszystko razem, dodając pieprz i sól. Zawijać powstałe nadzienie w przygotowane liście kapusty. W szybkowarze rozgrzać pozostały tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać 1 szklankę płynu (wody, rosołu lub wywaru z warzyw), układać w szybko warze ciasno jeden obok drugiego zrobione gołąbki, dodać płynu tyle, by je pokrył, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20-25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru przyprawić koncentratem pomidorowym i śmietaną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności