<- Kluski półfrancuskie z truskawkami i malinamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski scykane ->

PDF Drukuj

KLUSKI PÓŁFRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1313 razy.



Ciasto:
2 łyżki masła
3 jaja
35 dag mąki pszennej
sól

Masa:
50 dag śliwek węgierek
2,5 łyżki masła
2,5 łyżki cukru
2 łyżki tartej bułki
zapachy do ciast

Masło utrzeć na śmietanę. Wybijać po jednym jaju i nadal ucierać. Wsypać mąkę i dodać tyle wady, aby ciasto było wolne. Kłaść łyżką kluski do wrzącej wody; gdy spłyną - wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Śliwki umyć, wydrylować, posłodzić, dodać zrumienioną tartą bułkę i zapachy. Wymieszać z kluskami, włożyć do naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Zapiec w piekarniku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności