<- Antyżylakowa jarzębinaLista potraw z grupy: Dieta i zdrowieCukier - pomaga, czy szkodzi ->

PDF Drukuj

Błonnik

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3310 razy.


Organizm nie trawi błonnika, dlatego od niego się nie tyje. Błonnik ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, pozio- cholesterolu i cukru we krwi. Codziennie powinno się zjadać ok. 30-45 g błonnika. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, płatki kukurydziane i owsiane, chleb żytni i razowy. Z warzyw najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - maliny, porzeczki i agrest.
Błonnik rozrzedza to, co trawimy. Likwiduje w ten sposób zaparcia. Działa odtruwająco poprzez wchłanianie szkodliwych substancji pozostających w jelitach. Tym sposobem zapobiega także rakowi jelita grubego. Błonnik wchłania także wodę,zwiększając objętość stolca, który uciska na ścianki jelita i pobudza je do skurczów Z badań wynika, że w przeciętnej diecie Polaka jest zaledwie 7-8 g błonnika.
OTO PRZYKŁAD JADŁOSPISU, KTÓRY ZASPOKOI DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK
ŚNIADANIE
1.Grahamka z jajkiem lub wędliną i pomidorem. Kawa lub herbata.
2.Płatki owsiane lub kukurydziane z mlekiem lub jogurtem.
3.Kromka razowego chleba z twarożkiei pomidor lub rzodkiewka.
II ŚNIADANIE
Jabłko, jogurt, kanapka z razowego chleba z serem lub wędliną. Sok z czarnej porzeczki.
OBIAD
1.Ziemniaki, mięso wołowe lub drobiowe z grilla albo duszone w małej ilości tłuszczu. Dużo surówek.
2.Zupy jarzynowe.
3.Sztuka mięsa z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Surówka ze świeżych warzyw.
KOLACJA
1.Ryba, także po grecku. Chleb razowy.
2. Jogurt z musli.
PRZEZ CAŁY DZIEŃ POWINNIŚMY POJADAĆ OWOCE. P.Sochacka

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności