<- BłonnikLista potraw z grupy: Dieta i zdrowieCynk dla urody ->

PDF Drukuj

Cukier - pomaga, czy szkodzi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2050 razy.


Na pewno warto słodzić mniej albo wcale nie słodzić, gdyż cukier znajduje się w wielu produktach /np. bułkach, chlebie, napojach/. 100 g dostarcza ok 400 kcal tzw. pustych czyli pozbawionych wartościowych składników mineralnych. Lepiej do porannej kawy dodać łyżeczkę miodu, co prawda jest kaloryczny, ale pożyteczny dla zdrowia. Słowo "cukier" wywodzi się z sanskryckiego słowa "sarkara", które przeniknęło w mniej lub bardziej przetworzonej postaci do większości języków europejskich. Cukier jest niezbędny do normalnego funkcjinowania organizmu, zwłaszcza młodego. Nie należy go jednak nadużywać, ponieważ sprzyja powstawaniu otyłości. Cukier wpływa również na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Może też, spożywany w nadmiernej ilości, spowodować zachwianie równowagi mineralnej w organizmie.
cukier to trucizna( lub lepiej jest to narkotyk) - czytaj ksiazke "natural cures" they don`t want you know about by TRUDOEAU.
Nadesłał(a): stan 2006-04-30 17:04:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności