<- KulebiakLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKULEBIAK LITEWSKI ->

PDF Drukuj

KULEBIAK JARSKI

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 663 razy.



Naleśniki:
szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
słonina
jajo
sól

Nadzienie:
20 dag porów
10 dag marchwi
15 dag kapusty białej lub włoskiej
cebula
2 łyżki śmietany
2 jaja
3 łyżki tłuszczu
10 dag ryżu
cukier
1,5 łyżki tartej bułki
sól
przyprawa do zup
pieprz

Przygotować naleśniki i usmażyć je na większej patelni. Warzywa oczyścić, poszatkować i udusić do miękkości, dodać śmietanę, przyprawy i ugotowany na sypko ryż. Gdy masa przestygnie - wbić jaja, dodać tartą bułkę i wyrobić. Naleśniki ułożyć dachówkowato, skleić brzegi jajem lub pozostałym ciastem, skropić tłuszczem i rozsmarować część nadzienia. Na wierzchu położyć ponownie naleśniki, następnie nadzienie itd. Całość zwinąć, skropić tłuszczem i upiec w piekarniku. Podawać z sezonowymi surówkami i sosami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności