<- KULEBIAK JARSKILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKulebiak z grzybami w ciescie drozdzowym ->

PDF Drukuj

KULEBIAK LITEWSKI

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 747 razy.



Ciasto:
30 dag mąki
1,5 dag drożdży
3 łyżki mleka
sól
2 jaja
4 łyżki masła lub 4 łyżki margaryny

Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
25 dag grzybów świeżych lub 4 dag suszonych
cebula
2 łyżki tłuszczu
pieprz
majeranek
2 jaja

Z mąki, mleka, drożdży, soli, ubitego żółtka i całego jaja zrobić ciasto i postawić do wyrośnięcia. Ochłodzone - rozwałkować. Masło lub margarynę utrzeć i rozsmarować na cieście, ciasto zawinąć w kopertę i rozwałkować, powtarzać tę czynność kilka razy. Przygotować nadzienie z ugotowanej kaszy i grzybów duszonych z cebulą. Dodać przyprawy i posiekane jaja. Na ostudzone ciasto nałożyć nadzienie, zacisnąć brzegi, przybrać paskami ciasta, posmarować jajem i upiec w piekarniku. Podawać z surówkami i sosami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności