<- KULEBIAK LITEWSKILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKulebiak z kapusta i grzybami (rosyjski) ->

PDF Drukuj

Kulebiak z grzybami w ciescie drozdzowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1880 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
30 g masla,
1 zoltko,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru,
20 g drozdzy,
1 plaska lyzeczka soli.
Farsz:
150 g suszonych grzybow,
50 g masla,
1 srednia cebula,
1 jajo,
100 g ryzu,
1 lyzka drobno pokrojonego koperku,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki drobno pokrojonego koperku,
1/2 lyzki maki,
5-6 lyzek rosolu,
1 lyzka masla,
200 ml smietany,
1 zoltko,
sol, pieprz.
Inne:
1 jajo do posmarowania kulebiaka.

1. Make przesiac. Przygotowac w naczyniu rozczyn. Drozdze utrzec z cukrem i 3-4
lyzkami letniego mleka. Dodac ok. 50 g maki i zarobic ciasto gestosci smietany. Wymieszac, przykryc, odstawic w cieple miejsce na 1 godz. Grzyby gotowac (ok. 50 min) w wodzie, w ktorej sie moczyly 6 godz. Cebule posiekac. Ryz
ugotowac na sypko (2 objetosci osolonego wrzatku, 1 objetosc ryzu, lyzka masla). Odparowac, ostudzic.
2. Przygotowac farsz: grzyby pokroic drobno. Cebule przesmazyc na zloty kolor.
Grzyby i cebule zemlec. Przelozyc do garnka, dodac ryz, jajo, koperek, sol i
pieprz. Wymieszac, dusic 5 min. Jesli farsz bedzie za gesty, wlac 1-2 lyzki
wywaru grzybowego. Wymieszac wszystkie skladniki.
3. Przyrzadzic sos: zrobic biala zasmazke z maki i masla. Wlac smietane, rosol.
Osolic, dodac pieprz, wsypac koperek, zagotowac. Przed podaniem zaciagnac
zoltkiem.
4. Ciasto ugniesc, rozwalkowac na 2 okragle placki srednicy nieco mniejszej od
formy, w ktorej kulebiak bedzie pieczony. Grubosc ciasta nie powinna przekroczyc 1 cm. Polozyc na placku farsz, nakryc drugim, zlepic brzegi. Z resztek ciasta zrobic dekoracje. Posmarowac jajem, przelozyc do wysmarowanej
tluszczem formy. Piec 40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC.
5. Przelozyc na polmisek, pokroic na porcje. Podawac z sosem koperkowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności