<- Krajanka jabłkowaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKrokiety wiosenne ->

PDF Drukuj

KROKIETY NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 709 razy.



Ciasto:
35 dag mąki pszennej
2 szklanki mleka
słonina
sól
jajo

Nadzienie:
1,40 kg szpinaku
łyżka masła
1,5 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 bułki czerstwe
6 łyżek tartej bułki
sól
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
2 jaja
3 łyżki tłuszczu do smażenia

Z ciasta przygotować naleśniki (trochę ciasta pozostawić). Szpinak obrać i obgotować, następnie odcisnąć, drobno posiekać, dodać uprzednio namoczone i odciśnięte czerstwe bułki, przyprawy i jaja. Naleśniki ułożyć na desce, zakładając brzegi jeden na drugi, posmarować złączone brzegi surowym ciastem. Rozsmarować masę ze szpinaku, zwinąć w rulon i pociąć na kawałki długości 10 cm. Maczać w pozostałym cieście naleśnikowym, panierować i smażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami pure i surówkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności