<- Kotlety ziemniaczaneLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKROKIETY NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM ->

PDF Drukuj

Krajanka jabłkowa

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1124 razy.



Kuchnia węgierska
100 g masła
dżem truskawkowy
250 g mąki
750 g jabłek
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
5 białek masło
170 g cukru

Z masła, mąki i żółtek zagnieść ciasto, rozwałkować je na desce posypanej mąką i upiec na złoty kobr na blasze wysmarowanej masłem. Jabłka obrać, pokroić w plastry i tak długo dusić z odrobiną wody, z dodatkiem 30 g cukru i sokiem z cytryny, aż wyparuje cały płyn. Odstawić do wystygnięcia. Powierzchnię upieczonego ciasta posmarować dżemem truskawkowym, na to nałożyć uduszone jabłka, a na jabłka pianę ubitą z cukrem i piec w piekarniku ok.15 min. Ciasto pokrajać i ciepłe podać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności