<- BLINY RUSKIELista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBLINY SERBSKIE ->

PDF Drukuj

BLINY RYŹOWE

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 683 razy.



40 dag ryżu
2 szklanki mleka
łyżka masła
3 łyżki tłuszczu do smażenia
sól
cukier
4 jaja
łyżka mąki ziemniaczanej

Ryż opłukać, sparzyć wrzątkiem i zalać gorącym mlekiem zmieszanym ze szklanką wody. Ugotować na sypko pod przykryciem, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać żółtka, masło i przyprawy; dokładnie wyrobić. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z utartą masą. Bliny kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na jasny kolor. Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym itp.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności