<- Makaron w pikantnym sosieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron włoski z grzybami ->

PDF Drukuj

MAKARON W ZUPIE

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 990 razy.



Kuchnia chińska
25 dag makaronu domowego lub 15 dag spaghetti
6 ugotowanych pieczarek, pokrajanych w plasterki
4 szklanki wywaru l lub rosołu z kury
1 kotlet schabowy
3 łyżki oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
1-2 łyżki sosu sojowego
2 cebule dymki (szczypior)
Przyprawy:
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz
2 łyżeczki oleju

Makaron ugotować. Wywar lub rosół wlać do garnka, postawić na dużym gazie, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, trzymać na średnim ogniu. Kostkę odkroić, włożyć do wywaru. Mięso pokrajać w cienkie paseczki, wymieszać z przyprawami. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać mięso, mieszając smażyć 1 1/2 min na dużym ogniu, włożyć grzyby, zmniejszyć gaz, dusić 2 min na małym ogniu. Przełożyć do miski. Łyżkę oleju wymieszać z makaronem, podgrzewać na patelni na łyżce oleju, trzymać na dużym ogniu przez 30 sek mieszając kilkakrotnie, odstawić. Makaron przełożyć do miseczek lub do głębokich talerzy, pokropić sosem sojowym, na wierzch położyć 1-2 łyżki mięsa z pieczarkami, zalać gorącą zupą, posypać grubo posiekanym szczypiorem. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 3-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności