<- MAKARON z tuńczykiem w sosie pomidorowym EXPRESOWE wykon.Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron zapiekany z jabłkami ->

PDF Drukuj

MAKARON Z WARZYWAMI

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 650 razy.



Kuchnia chińska
25 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti albo nitek
2 szklanki świeżego ogórka pokrajanego w cienkie, wąskie paseczki
Sos:
6-7 średnich pieczarek pokrajanych w drobną kostkę
3 łyżki oleju
1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżki roztartego czosnku
4 łyżki posiekanej cebuli dymki
1 szklanka grubo posiekanej zielonej papryki
szczypta zmielonego kopru włoskiego (dowolnie)
szczypta zmielonego cynamonu (dowolnie)
szczypta zmielonego ziela angielskiego (dowolnie)
5 białek z jaj na twardo grubo posiekanych
1 łyżka czystej wódki
1 łyżka miodu lub 1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka chilli rozprowadzonego łyżką oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki wywaru l lub wody

Makaron ugotować. Przelać zimną wodą, następnie wrzącą, trzymać w cieple. Olej rozgrzać na patelni na dużym ogniu, dodać imbir, czosnek, cebulę dymkę i świeżą paprykę, mieszając smażyć 30 sek. Wsypać pieczarki, przyprawy korzenne, białko jaj, wódkę, miód lub cukier, chilli z olejem, sos sojowy i wywar, starannie wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 5 min (nie przykrywać). Makaron wymieszać z ogórkiem, polać połową sosu, wymieszać przez podrzucanie, lub podzielić na 3-4 porcje, nałożyć na głębokie talerze albo do miseczek i polać pozostałym sosem.
Proporcje: dla 3-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności