Kuchnia chińska
Ciasto na bułeczki gotowane na parze
Farsz I
1/2 kg grubo zmielonej wieprzowiny
3 małe pory (biała część) drobno posiekane
2 cebule dymki drobno posiekane
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
Farsz II
1/2 kg wieprzowiny pieczonej po kantońsku lub gotowanej
2 posiekane cebule dymki
2 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
1 posiekana cebula
Składniki farszu dokładnie wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu przez 1 - 1 1/2 godz. Wykonać drożdżowe ciasto jak w przepisie: Bułeczki na parze. Rozwałkować na grubość palca, szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz, zlepić brzegi nad nadzieniem (jak pączki z konfiturą). Dalej gotować 25 min na parze.
Proporcje: na 60 szt.