<- Kluski krajane na białkachLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski krajane z serem ->

PDF Drukuj

Kluski krajane z makiem

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 720 razy.



20 dag maku
cukier lub miód do smaku
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
sól
5 dag masła lub margaryny do polania
cukier do posypania

Przyrządzić mak: mak sparzyć wrzącą wodą, nakryć, odstawić i trzymać w wodzie tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Wtedy odcedzić przez gęste sito i pozostawić do odsączenia. Odsączony mak zemleć w maszynce do mięsa przez drobne sitko - 2-3: razy, osłodzić do smaku. Zarobić ciasto z jajem i wodą, wywałkować dość grubo (1-2 mm), pozostawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Masło lekko przyrumienić. Ciasto posypać mąką, pokrajać kluski ostrym nożem. Kluski ugotować wkładając do wrzącej, osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć do miski, wymieszać z masłem i makiem, posypać suto cukrem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności