<- Kluski francuskie z mąkiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKLUSKI FRANCUSKIE Z PARMEZANEM ->

PDF Drukuj

Kluski francuskie z mąki bez żółtek

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 673 razy.



2 dag masła
2 białka
2 dag mąki
sól
zielona pietruszka

Utrzeć masło, dodać sól i drobno pokrajaną pietruszkę. Ubić pianę. Pianę wkładać po trochu do roztartego masła na przemian z mąką, wymieszać. W rondelku zagotować wodę z solą. Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, nabrać trochę ciasta i ukształtować o brzeg naczynia owalną kluseczkę, włożyć do wrzącej, osolonej wody, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg rondelka. Rondelek nakryć, kluski zagotować, wyjąć łyżką cedzakową lub ostrożnie odcedzić. Podawać zalewając gorącym mlekiem lub zupą, albo jako drugie danie z sosem pomidorowym i sezonową surówką.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności