Nadzienie:
50 dag jagód (borówek-czernic, jeżyn, malin)
2 łyżki bulki tartej
Ciasto:
40 dag mąki
3/4 szklanki wody
1jajo
sól
3 dag masła
10 dag cukru pudru
20 dag młodej śmietany
Sporządzić nadzienie: suche, świeże jagody przebrać, wymieszać z bułką tartą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajem, solą i wodą, wyrobić. Ciasto wywałkować, wykrawać krążki średniej wielkości lub pokrajać na kwadratowe płatki. Jagody nakładać na krążki, pierożki zlepić. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować na średnim ogniu. Pierożki odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek, polać masłem. Wydawać zaraz lub po ostygnięciu. Wtedy nie polewać masłem, tylko oprószyć od razu cukrem. Do posypania podać cukier. Podawać z młodą śmietaną.