<- Pierożki z czereśniami lub wiśniamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierożki z jagodami leśnymi ->

PDF Drukuj

Pierożki z farszem rybnym

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1044 razy.



Kuchnia włoska
CIASTO
200 g mÄ…ki pszennej
1 jajko
6 łyżek letniej wody

FARSZ
300 g białej ryby, odfiletowanej i ugotowanej
150 g świeżych ziół (bazylia, oregano, natka pietruszki itp.)
150 g ogórecznika lekarskiego
50 g twarożku ricotta
30 g tartego parmezanu
1 jajko
sól

Na stolnicÄ™ wysypać mÄ…kÄ™, zrobić w niej doÅ‚ek i dodać jajko, wodÄ™ i szczyptÄ™ soli. Na poczÄ…tku mieszać skÅ‚adniki widelcem, potem wyrabiać ciasto rÄ™kami. Gdy ciasto bÄ™dzie jednolite i gÅ‚adkie, przykryć je wilgotnÄ… Å›ciereczkÄ… i odstawić na godzinÄ™. Warzywa i ogórecznik oczyÅ›cić, dokÅ‚adnie umyć, po czym wÅ‚ożyć do garnka z maÅ‚Ä… iloÅ›ciÄ… wody i gotować 4 minuty. NastÄ™pnie warzywa odcedzić, wycisnąć i drobno posiekać. WÅ‚ożyć rybÄ™ do moździerza i tÅ‚uczkiem rozdrobnić jÄ… na papkÄ™. W glinianym naczyniu poÅ‚Ä…czyć wszystkie skÅ‚adniki: warzywa, rybÄ™, twarożek, utarty ser, drugie jajko i szczyptÄ™ soli; wymieszać je dokÅ‚adnie i rozgnieść widelcem, aby powstaÅ‚a sprężysta masa. Ciasto cienko rozwaÅ‚kować i pociąć radeÅ‚kiem na prostokÄ…ty wielkoÅ›ci 4 cm x 5 cm. Na Å›rodku każdego prostokÄ…ta poÅ‚ożyć kuleczkÄ™ z farszu, nastÄ™pnie każdy pierożek zÅ‚ożyć na pół - najpierw zlepić krótsze boki, po czym lekko spÅ‚aszczyć znajdujÄ…cÄ… siÄ™ w Å›rodku kuleczkÄ™ z farszu i dopiero wtedy zlepić dÅ‚uższe boki. Gotować w dużej iloÅ›ci osolonej wody okoÅ‚o 4 minut. Podawać z rybnym ragoút, sosem grzybowym lub sosem z karczochów.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności