<- RACUSZKI RYŹOWELista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRACUSZKI Z MANNY I JABŁEK ->

PDF Drukuj

Racuszki z kwaśnego mleka

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1280 razy.



2 szklanki mleka zsiadłego
4 jaja
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
mąki pszennej tyle, aby powstało dość gęste ciasto
ok. 7 dag smalcu do smażenia
sól
cukier do posypania

Mleko rozmącić starannie, dodać żółtka i mąkę, wsypać proszek. Ubić; pianę, wlać ciasto mieszając trzepaczką. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, rozgrzać, kłaść łyżką małe, okrągłe racuszki, spłaszczyć je nieco. Racuszki smażyć powoli, rumieniąc z obydwóch stron. Usmażone ciasto posypać cukrem z wanilią. Podawać na gorąco, wprost z patelni.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności