Rozczyn:
1 dag drożdży
cukier
mleko w proszku
woda
Ciasto:
4 łyżki mleka w proszku
30 dag mąki
1 jajo
1 łyżka cukru
sól
tłuszcz da smażenia
cukier do posypania
Do drożdży dodać trochę mleka w proszku, ciepłej wody i cukru, wymieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz kłaść łyżką ciasto, kształtując małe, okrągłe racuchy; smażyć na kolor złoty z obydwóch stron. Podawać gorące, posypane cukrem lub polane surówkowym sorbetem.