<- Quiche z trzema rodzajami grzybowLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRacuchy na mleku w proszku ->

PDF Drukuj

Quiche z tunczykiem i pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1771 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
100 g tunczyka w sosie wlasnym,
175 g pieczarek,
1 duza cebula,
1 zabek czosnku,
2 jaja,
100 ml mleka,
2 lyzki tlustej gestej smietany,
1 lyzka posiekanej natki pietruszki,
15 g masla,
sol, pieprz.

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza, wstawic na
30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm. Ciasto zapiec pod przykryciem (folia
aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min.
2. Tunczyka osaczyc, rozdrobnic widelcem. Pieczarki oczyscic, odciac dolna
czesc korzeni, umyc, pokroic w talarki. Cebule obrac, posiekac. Czosnek
zmiazdzyc. Jaja ubic ze smietana, mlekiem. pietruszka, sola i pieprzem. Na
srednim ogniu usmazyc na masle pieczarki, cebule i czosnek (3-5 min). Uwazac, by nie przyrumienily sie.
3. Na zapieczony spod quiche wylozyc tunczyka i pieczarki. Zalac masa jajeczna.
Piec ok. 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności