<- GroyereLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżGrzanki z bułek przekładane marmoladą z jabłek lub galaretą porzeczkową ->

PDF Drukuj

Grzanki kruche do zup

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 641 razy.



10 dag mąki
1 jajo
tłuszcz wieprzowy lub ceres
sól

Mąkę przesiać, zagnieść ciasto z jajem do takiej gęstości, aby nie przylepiało się do stolnicy, bardzo starannie wyrobić. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto wywałkować grubo (2-3 milimetrów), jak najmniej podsypując mąką. Z ciasta wykrawać malutkie krążki naparstkiem lub małą okrągłą foremką. Zrobić próbę temperatury tłuszczu, na silnie nagrzany tłuszcz włożyć grzanki, gdy się zrumienią, odwrócić je, dosmażyć i wyłożyć łyżką cedzakową kładąc na bibułkę do osączenia. Grzanki wyłożyć na talerz, posypać cukrem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności