<- GROSZEK PTYSIOWYLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżGrzanki kruche do zup ->

PDF Drukuj

Groyere

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2232 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
250 g sera moroilles (ewent. gouda),
200 g sera bialego,
3 jaja,
3 lyzki gestej smietany,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.

1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,
ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode poki nie powstanie
jednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folia spozywcza, zostawic na 30
min w lodowce. Nastepnie wylozyc ciastem natluszczona, kwadratowa forme do
pieczenia o boku 23 cm tak, by zachodzilo na scianki boczne. Zapiec 10-12
min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Schlodzic.
2. Ser moroilles obrac ze skory, rozdrobnic, przetrzec przez sito razem z bialym serem. Polaczyc sery ze smietana i ubitymi jajami, doprawic szczypta soli i pieprzem. Wylac te mase na ciasto, wstawic do piekarnika ogrzanego do
temp. 220żC, piec ok. 20 min. Wyjac placek, naciac na nim romby, posmarowac
maslem, wstawic do pieca jeszcze na 15 min. Podawac bardzo goracy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności