<- Pieróg rybnyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPIKANTNY MAKARON PO SYCZUAŃSKU ->

PDF Drukuj

Pieróg z mięsem

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 624 razy.



Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
3/4 szklanki śmietany
sól
Nadzienie:
ok.1 kg posiekanego surowego mięsa (wołowe, wieprzowe lub baranie - mogą być wszystkie te gatunki)
10 dag pieczarek lub innych grzybów
4 łyżki posiekanej cebuli
pół szklanki tartego sera
2 łyżki mleka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Do smarowania pieroga:
1 jajko
2 łyżki mleka

Przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wymieszać z innymi składnikami i zagnieść, aby uzyskać spoistą masę. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie prostokąty, z brzegów ukroić kilka pasków, które potem będą służyły do ozdoby pieroga. Na jednym z prostokątów ułożyć spłaszczony wałek z nadzienia, przykryć drugim prostokątem, zlepić brzegi, na wierzchu ułożyć ozdobnie kratkę z wąskich pasków ciasta. Całość posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min, aż pieróg nabierze ciemnozłotego koloru. Podawać z kwaśną śmietaną i dżemem borówkowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności